ABN AMRO verhoogt salaris bestuurders met ton

datum: 23/03/2015

Een Vandaag, vrijdag 20 maart 2015

ABN AMRO heeft zijn bestuurders, met uitzondering van topman Gerrit Zalm, vorig jaar een loonsverhoging van 100.000 euro gegeven. Volgens ABN compenseert dat deels bonussen die de afgelopen jaren niet zijn uitgekeerd vanwege de nationalisering van de bank. Vakbonden leveren felle kritiek op het besluit.

Door de loonsverhoging steeg het vaste salaris van deze 6 bestuurders vorig jaar met bijna 17 procent naar 707.500 euro. Volgens de staatsbank past die verhoging bij het bonusverbod voor staatsgesteunde banken. Die biedt namelijk de mogelijkheid om gemiste bonussen te compenseren voor een bedrag ter waarde van 20 procent van het vaste salaris.

De bestuurders zagen in 2012 en 2013 nog van de salarisverhoging af, maar de commissarissen van ABN besloten de verhoging vanaf 2014 wel door te voeren.

Kritiek vakbonden
Vakbonden reageren kritisch op het besluit van de bank. ‘Topbankiers bezorgden ons eerst een systeemcrisis die alleen al bij staatsbank ABN AMRO 28 miljard aan gemeenschapsgeld heeft gekost. Ze kleden ons schaamteloos uit met te hoge hypotheektarieven en gaan gewoon door met hun oude gedrag van ikke, ikke en de rest kan stikke’, zegt Renier Castelein, voorzitter van Vakbond de Unie op de website van de bond. ‘Waanzinnig sprinkhanengedrag’ noemt hij het beloningsbeleid.

Vakbond FNV Finance noemde het ‘heel zuur’, aangezien het merendeel van de werknemers van de bank de afgelopen twee jaar geen extra salaris heeft ontvangen.

‘2009 andere tijd’
ABN AMRO wees erop dat de bestuurders, ondanks de loonsverhoging, door het bonusverbod nog altijd 17 procent minder krijgen dan ze bij hun werving in 2009 werd voorgespiegeld. Vakbond CNV ziet echter weinig in die redenering. ‘In 2009 zag de wereld er echt heel anders uit. De toen gemaakte afspraken kunnen nu niet meer door de beugel’, aldus bestuurder Sandra Hendriks.

Meer salarisverhogingen
Het is niet de eerste keer deze maand dat er kritiek komt op hoge vergoedingen in de top van het bedrijfsleven. Gisteren maakte ING bekend het salaris van Ralph Hamers te willen verhogen, van 1,27 miljoen euro, naar 1,63 miljoen euro. Ook werd eerder deze maand bekend dat de topman van Shell door eenmalige vergoedingen het afgelopen jaar 24,2 miljoen euro verdiende.

Uitzending
In EenVandaag een gesprek met Reinier Castelein, voorzitter van Vakbond de Unie en met Chris de Groot, headhunter voor de financiële sector. Ook spreken we met George van Houts, acteur in het toneelstuk ‘De Verleiders: Door De Bank Genomen’. Hierin wordt er flinke kritiek geleverd op de bankenwereld.  

In de studio een gesprek met Kamerlid Henk Nijboer (PvdA).

 

Klik hier om de uitzending te bekijken.

 

 
Nieuws