In Londen ligt men onder de tafel van het lachen… De Nederlandse financiële sector is vernield.

datum: 10/02/2015

De Telegraaf, 7 Februari 2015, Edwin van der Schoot

De Nederlandse financiële sector is vernield. Dat zei een topadvocaat met dertig jaar ervaring in de sector onlangs in een gesprek met deze krant. Hij is niet de enige die er zo over denkt.
Bonussen bij banken mogen vanaf vandaag niet meer boven de 20% van het vaste salaris uitkomen. Dat bankiers het financiële systeem, ook in Nederland, in gevaar brachten, betwist niemand. Dat ze daarvoor boeten is terecht. Maar als men in Londen onder het bureau ligt van het lachen is er iets mis. Nederlandse financiële instellingen worden aan alle kanten uitgehold, zeker als het gaat om het vermogen getalenteerd personeel aan te trekken. De vergelijking met onze voetbalcompetitie dringt zich op. Een Nederlandse club zal nooit meer de Champions League winnen. Willen we hetzelfde verval in onze ooit bloeiende financiële sector?
Onze pensioenpotten, met €1200 miljard voller dan ooit, worden door dit soort regels steeds meer in Londen beheerd. Honderden miljoenen aan prestatiebeloningen die Londense bankiers opstrijken voor de deals die ze met het pensioengeld van Nederlandse ambtenaren en verpleegkundigen doen, worden nu op Savile Row uitgegeven.
“De regels in Nederland zijn strenger dan in Europa”, zegt minister Dijsselbloem trots. Er dreigt een geval van operatie geslaagd, patiënt overleden.

 
Nieuws