‘Nederlandse aanpak banken masochistisch’

datum: 24/02/2015

De Telegraaf, 24 februari 2015, Martin Visser

 

Nederland moet de sores van de crisis achter zich laten en van de financiële sector weer een groeisector maken.

Dat zegt Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, vanavond bij een discussiebijeenkomst in Den Haag. Volgens de werkgeversvoorman houdt Nederland ten onrechte zijn bankensector klein. „Nederland blinkt uit in masochisme.”

In Nederland moest ABN Amro door de Staat worden gered en ING werd met miljardensteun van de overheid overeind gehouden. De regels voor de financiële sector zijn aangescherpt, het toezicht is verbeterd en de bankiersbonussen worden aangepakt. De crisis heeft de financiële sector enorme imagoschade bezorgd.

De Boer vindt het nu welletjes en springt in de bres voor de gepijnigde sector. „Met een historie van meer dan vierhonderd jaar kan het niet zo zijn dat zeven magere jaren ons stekeblind maken voor de betekenis van de financiële sector voor de welvaart in Nederland.”

In 2007 richtte toenmalig minister van Financiën Wouter Bos het Holland Financial Centre op. Deze stichting was bedoeld om de Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen internationaal op de kaart te zetten. De huidige minister Jeroen Dijsselbloem heeft de medewerking aan het Holland Financial Centre opgezegd.

De werkgeversvoorzitter pleit ervoor om de financiële sector weer als groeisector te zien. De misère van de bankencrisis moeten we nu maar eens achter ons laten, aldus De Boer. „We hebben van de neergang geleerd. Er is vanuit de sector zelfreinigend vermogen ontstaan. Maar nu moeten we dóór.”

Bij andere gelegenheid beklagen werkgevers zich erover dat de banken het midden- en kleinbedrijf afknijpen. Banken zouden te weinig krediet verlenen en het mkb dat op de afdeling bijzonder beheer belandt, heeft het helemaal zwaar.

In deze toespraak staat De Boer pal voor banken, verzekeraars en andere financiële instellingen. Zij zijn aangesloten bij VNO-NCW en De Boer lobbyt dus voor zowel de belangen van de financiële sector als voor het midden- en kleinbedrijf.

„Willen we van de financiële sector weer een internationaal bloeiende sector maken, dan moet het roer wel om en moeten we de financiële sector weer waarderen als een kracht van de Nederlandse economie”, aldus De Boer. Hij ziet er niets in om banken louter vanwege hun nutsfunctie te waarderen.

Volgens De Boer is Nederland met zijn bonusbeleid en bankbelasting doorgeslagen. „Waar ik tegen ageer, is wanneer het beleid ontaardt in gedetailleerde micro-regulering en toezicht. Dat haalt het verdienvermogen van de sector onderuit.” De strenge regels belemmeren internationale groei van banken, zegt hij.

De Boer spreekt van „een strafexpeditie” tegen de bancaire sector. Daarmee herhaalt De Boer de terminologie van Antony Burgmans, oud-commissaris bij ABN Amro en voorzitter van de commissie die de bankencode toetste. Diens woorden leidden eind 2013 tot een felle discussie over regulering van de banken.

 
Nieuws